Άσκηση και Καρδιά

Τα οφέλη της άσκησης στην καρδιά είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα. Τα άτομα που ασκούνται τακτικά καταφέρνουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου έως και 50%.

Επίσης η άσκηση βοηθά να μειωθεί η Αρτηριακή πίεση

Αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL)

Βοηθά στην απώλεια βάρους που αυξάνει ακόμη περισσότερο την HDL χοληστερόλη

Βοηθά στη ρύθμιση του Σακχάρου

Βοηθά στην ανάπτυξη παράπλευρης κυκλοφορίας κυρίως στα άτομα που πάσχουν από αγγειοπάθεια των κάτω άκρων.

Έχει αντιαρρυθμική δράση

Έχει αντιθρομβωτική δράση

Βελτιώνει την φυσική και την ψυχική κατάσταση του οργανισμού

Τελος η άσκηση προάγει τη μακροζωία, καθυστερεί της έναρξη της άνοιας , μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων κακοηθειών, ενώ δρα και ως αντικαταθλιπτικό. Τα οφέλη αυτά έχουν δειχθεί σε μελέτες με ήπια- το πολύ μέτρια- άσκηση. Οι αθλητές ασκούνται σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα των συνιστώμενων και πλησιάζουν – αν όχι ξεπερνούν πολλές φορές – τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Η φυσιολογική προσαρμογή της καρδιάς στις αυξημένες απαιτήσεις της άσκησης περιλαμβάνει γενικά αύξηση των διαστάσεων και της μάζας της κατά 10-20%. Η χρόνια ενασχόληση με τον αθλητισμό επιφέρει ορισμένες μεταβολές στην καρδιά που περιγράφονται ως ‘αθλητική καρδιά’. Οι μεταβολές αυτές περιλαμβάνουν ελάττωση της καρδιακής συχνότητας, υπερτροφία (πάχυνση) των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας ή και διάταση της. Με τη διακοπή του αθλητισμού οι προσαρμοστικές μεταβολές της καρδιάς υποχωρούν, όχι όμως σε όλους. Μερικές φορές μπορεί να εγερθεί το ερώτημα αν τα ευρήματα οφείλονται σε αθλητική καρδιά ή σε ένα είδος μυοκαρδιοπαθειας που ονομάζεται υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Κάποιες αρρυθμίες – αθώες ή και επικίνδυνες – μπορεί να εκλυθούν κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής καταπόνησης. Η χρήση , τέλος, από τους αθλητές διαφόρων “απαγορευμένων” και μη ουσιών για αύξηση μυικού όγκου και αντοχής μπορεί να επιφέρει σοβαρές – ακόμη και μη αναστρέψιμες – βλάβες στο μυοκάρδιο.

Το αρχαίο ρητό ” παν μέτρον άριστον” λοιπόν ισχύει και για την άσκηση.

Ο ιδανικός χρόνος άσκησης είναι 30-45′ αεροβικής άσκησης (γρήγορο περπάτημα – τρέξιμο – κολύμπι) 5-7 φορές την εβδομάδα, χρόνος πουείναι αρκετός για να μας δώσει όλα τα οφέλη της άσκησης στο καρδιαγγειακό – και όχι μόνο – σύστημα. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι κάτι πολύ ωραίο , όμως θα πρέπει να γίνεται με σωστή επίβλεψη, υπευθυνότητα και τακτικό έλεγχο από τους ειδικούς.

Please follow and like us: