Κάπνισμα και καρδιά
Το κάπνισμα μια συνήθεια των κατοίκων της νότιας και κεντρικής Αμερικής που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα αποτελεί μια σύγχρονη μαστιγα για τη χωρα μας και οχι μονο. Τα προϊόντα του καπνίσματος προκαλούν εθισμό, σωματική εξάρτηση και συμπτώματα στέρησης στους συστηματικούς καπνιστές.
Έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι το 50% των καπνιστών θα χάσει τη ζωή του από το κάπνισμα. Επειδή οι συνέπειες από το κάπνισμα δεν είναι άμεσες αλλά οδηγούν στο αποτέλεσμα καθυστερημένα μετά από σταδιακή φθορά δεν γίνεται άμεσα κατανοητός ο κίνδυνος. Η αλήθεια είναι όμως ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα 20.000 καπνιστές χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα και ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που προκύπτει αν προσθέσουμε όλες μαζί τις υπόλοιπες αφύσικες αιτίες θανάτου (δολοφονίες, αυτοκτονίες, ατυχήματα, ναρκωτικά).
Οι βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στον άνθρωπο είναι ήδη γνωστές από πολλές μελέτες. Το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου στεφανιαίας νοσου, περιφερικής αρτηριοπάθειας, αιφνιδίου θανάτου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και ανευρύσματος αορτής
Ακόμη, έχει ενοχοποιηθεί για την παθογένεια της Αρτηριακής υπέρτασης, τη Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το πνευμονικό εμφύσημα.
Για Καρκίνους με το όργανο που έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να είναι οι πνεύμονες
Επηρεαζει την Όσφρηση ,τη γεύση, το δέρμα τα μαλλιά και τα δόντια
Επηρεαζει το Σεξ και γονιμότητα
Προκαλεί Ελάττωση μνήμης καθωςμελέτες έδειξαν ότι η μνήμη των καπνιστών είναι μειονεκτική σε σχέση με τους μη καπνιστές•
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το κάπνισμα προκαλεί 4.000.000 θανάτους το χρόνο και αναμένεται ότι το 2020 ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 10.000.000 ετησίως.
Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σε συνδυασμό με κάποιον άλλο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου (π.χ. δυσλιπιδαιμία), 20πλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου. Στους βαρείς καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές, ο κίνδυνος θανατηφόρου καρδιαγγειακού συμβάματος αυξάνει 5,5 φορές.
Ο κίνδυνος είναι ανάλογος τόσο του αριθμού των τσιγάρων που καταναλίσκονται όσο και της διάρκειας του καπνίσματος.
Αναδρομικές μελέτες έδειξαν ότι μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ο κίνδυνος επανεμφράγματος ή θανάτου στους καπνιστές αυξάνει από 22% – 47%, ενώ μετά από εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ο κίνδυνος διπλασιάζεται.
Παθητικό κάπνισμα
Η έκθεση σε περιβάλλον με καπνό αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Στους μη καπνιστές που εκτίθενται σε καπνό τσιγάρων ο σχετικός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο είναι 1,25 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους μη καπνιστές που δεν εκτίθενται στις βλαπτικές ουσίες του καπνού. Ακόμα και 30 λεπτά παθητικού καπνίσματος στον μη καπνιστή, βρέθηκε ότι είναι αρκετά για να μειωθεί σημαντικά η στεφανιαία ροή και να επιδράσει δυσμενώς στη στεφανιαία κυκλοφορία.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.Οι διαθέσιμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι μη φαρμακευτικές ή φαρμακευτικές.
Στις μη φαρμακευτικές υπάγονται η ιατρική συμβουλευτική υποστήριξη, η θεραπεία συμπεριφοράς και η αναζήτηση μεθόδων υποκατάστασης της ικανοποίησης που προσφέρει στον άρρωστο το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Από την πλευρά του ασθενή απαιτούνται ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα.
Σημερα τα ανεπτυγμένα κράτη στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική έχουν πάρει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του. Πολλά κράτη έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και το επιτρέπουν μόνο σε ειδικούς απομονωμένους χώρους με ειδική σήμανση. Σχετική απαγόρευση υπάρχει και στην Ελλάδα .
Τα οφελη από τη διακοπή του καπνισματος ειναι μεγαλα καθως ο κίνδυνος για τους πρώην καπνιστές πλησιάζει εκείνον των ατόμων που ουδέποτε κάπνισαν εντός 3-4 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι μετά από 10 έτη η συνολική καρδιαγγειακή θνησιμότητα προσεγγίζει εκείνη των μη καπνιστών.